"Kuşlar ve Zaman" - Hüsrev Hatemi


Bizi biz ayırıyoruz. Seviyoruz ses etmiyoruz, üzülüyoruz ona da katlanıyoruz, varmak istiyoruz fakat gitmiyoruz. Neden? Hüsrev Hatemi, "Çünkü insanlar arasında engel, yalnız dağlar değildir." der. İnanın sevgili okur, insan isterse, yok olur bütün engeller, engebeler ve dağlar.


Galata Köprüsü'nün Ardından
   Galata Köprüsü gerçek bir eski İstanbullu idi. Eski İstanbul hayatında yangınlar, çok görülen ve nerdeyse su basması, deprem gibi 'tabiî afet' sayılan olaylardandı. Bir Sarıgüzel yangını çıkar, çok sayıda levhayı, belgeyi ve güzel el yazması kitapları dünyaya gelmemişe döndürürdü. Galata Köprüsü eski İstanbullu idi. Sonunun sökülme ile bitmesini istemedi. "Yansın bu gönül hasrete bu demde ki yanmaz" diye haykırdı. Bu ateşli nağmelerden bir tek yumurta çıktı. Bir ay sonra bu yumurtadan yeni köprü çıksın istedi. Çünkü Galata Köprüsü kaknüs efsanesini biliyordu. "İstanbul kaldırımı çiğnemiş" diye bir deyim vardır. Galata Köprüsü için "eski İstanbullular tarafından çiğnenmiş" deyimini kullanabiliriz. Galata Köprüsü; Ali Nihat Tarlan, Ahmet Ateş, Fuat Köprülü, Yahya Kemal, Ahmet Haşim, İbnülemin Mahmut Kemal, Hamdulah Suphi Tanrıöver, Ahmed Hamdi Tanpınar tarafından çiğnenmiş bir köprü idi. Böyle bir köprü 'ayılana gazoz, bayılana limon' nağmeleri arasında bir eğlence köprüsü olarak yaşayamazdı. Bu sebeple kendini 'ihrak binnar' etti. Bunu Yahya Kemal'den duymuştu: Görenler sevdiğin ihrak binnar etti sansınlar. Yani görenler seni, sevdiğin kişi ateşte yaktı sansınlar. Biz köprünün başka sebeplerle yandığını sandık. Hâlbuki bu olay bir kaknüs efsanesidir. Bir kaknüs ancak tek bir yeni kaknüse hayat verir. Kaknüs kendi nağmelerinden doğan ateşle yanar. Abdülmecid yeni köprü inşası için emir vermiş ve köprü hicri 1261 yılında bitirilmişti. Şinasi bu sebeple; Cisr-i Ali yaptı Şeh Abdülmecid-i Cem haşem, diyerek tarih düşmüştü. Yine Şinasi, başka bir manzumesinde;
   Etmez karar kimse bu dünya-yı dûnda
   Encâm-ı kâr semt-i bekaaya olur revan


   dememiş miydi? Fakat adı üzerinde bu sözleri söyleyen Şinasi idi. Gatala Köprüsü için artık bu âlemde kadirşinas pek az kişi kalmıştı. Kısaca Galata Köprüsü ölümü ve ölüm şeklini kendisi seçmişti.


Hüsrev Hatemi - Kuşlar ve Zaman

Dergâh Yayınları, s.177-178

0 Comments