AMERİKA YAZ KAMPLARI


Amerika Yaz Kampı Nedir?


Kamplara katılmış olan belli bir yaş aralığındaki çocuklarla ilgilenen, onların kamp süresince katıldıkları aktivitelere yardımcı olup etkinliklerden sorumlu olan yetişkin kişilere kamp danışmanı (camp counselors) denmektedir. Daha çok temizlik, yemek, ulaşım, güvenlik gibi kampın temel işleriyle ilgilenen daha genç kişilere ise destek ekibi (support staff) denilir.
Dünyanın birçok farklı yerinden programa başvuran katılımcılar, programın resmi sponsoru olan ACAWE (American Camp and Work Experience) tarafından yetenekleri, ilgi alanları ve istekleri doğrultusunda Amerika'da ki çeşitli kamplara destek ekibi veya kamp danışmanı – aşağıda belirtilen şartları eksiksiz bir şekilde sağladıktan sonra – olarak yerleştirilirler. Yaklaşık 2,5-3 ay sürecek kamp döneminden sonra katılımcılar çok iyi bir gelir elde ederek 4 hafta daha ABD'de kalma hakkına sahip olup istedikleri gibi gezip eğlenme hakkına sahip olurlar.
Kısaca Amerika Yaz Kampı, farklı kültürlere mensup onlarca kişiyle arkadaşlık kurup çalışarak para kazanma ve ABD'de gezme deneyimi sağlayan uluslararası bir programdır!

Amerika Yaz Kampı Süresi Ne Kadardır?

Kamplarda minimum 9 hafta olmak 11 haftaya kadar çalışılabilir. Eğer kamp süresi uzarsa katılımcı kampta çalışmaya devam edebilir. Bu durumda katılımcı eğer camp counselor ise günlük 35$, support staff ise günlük 45$ ekstra ücret alır. İş sözleşmesinde belirtilen çalışma süresi tamamlandıktan sonra katılımcı 4 hafta daha Amerika'da kalıp istediği gibi gezebilir, eğlenebilir ve alışveriş yapabilir.
Katılımcılar 15 Mayıs – 15 Haziran tarihleri arasında Amerika'ya varmak zorundadırlar.


Kamp Programına Katılım Şartları Nelerdir?

  • Üniversite hazırlık, 1, 2, 3 veya 4. sınıfta okuyorsan,
  • Ya da yüksek lisans hazırlık veya 1. ya da 2. sınıftaysan,
  • 4,00 üzerinden en az 2,00 not ortalaman varsa,
  • Orta düzeyde İngilizce biliyorsan,
  • 19-26 yaş aralığındaysan,
  • Yaz aylarında müsaitsen, Katılabilirsin.
Ayrıca çok iyi düzeyde İngilizce biliyorsan veya belirli bir yeteneğin varsa öğrenci olmasan dahi sen de kampa katılabilirsin!

Amerika Yaz Kampı Çeşitleri Nelerdir?

Yılda yaklaşık 10 milyon çocuğun katıldığı yaz dönemi kampları Amerika'nın neredeyse tüm bölgelerine yayılmış bir şekildedir. Kimisi ormanlık alanda bulunduğu gibi kimisi de kırsal, kısmen yerleşimin bulunduğu alanlara kurulmuştur. Çocuklara sunulan aktiviteler kapsamında kimi kamp barakalardan kimisi ise çadırlardan oluşturulmuştur. 9-11 hafta sürecek kamların her birinin kendine has bir karakteristik özelliği olup ona göre amacı, felsefesi ve katılımcı profiline sahiptir. Bununla birlikte tüm kampların tek bir amacı vardır, farklı kültürle olan etkileşimi arttırarak sosyalleşmeyi sağlamak, çeşitli aktiviteler ile kişinin gelişimini sağlamak ve eğlenceli bir yaz tatili geçirmek!

Bağımsız/Acente Kampları (Traditional)

Bireysel veya aileler tarafından organize edilmişlerdir. Katılımcıların gelir düzeyleri genellikle çok yüksektir. 4-8 hafta sürmektedirler.
Kimisi sadece erkek veya kız için olabileceği gibi çoğunluğu karmadır.

Genelde aynı göl kıyısında ve dağ yamacındaki bir başka kardeş kampla birlikte sportif ve sanatsal aktiviteler gerçekleştirilir.

Acente Kampları (Agency)

YMCA, YWCA, YMHA, JCC, 4-H, Boys And Girls Club, Campfire gibi topluluklar tarafından organize edilmişlerdir.
Bütün sosyo-ekonomik sınıflardan katılımcılara sahiptirler. 1-4 hafta sürmektedirler.
1-4 hafta sürmektedirler.
Kimisi sadece erkek veya kız için olabileceği gibi çoğunluğu karmadır.
Sağlıklı ve sakin bir ortamda eğlenceyle beraber çocukların iş yapabilme ve birlikte hareket edebilme becerilerini geliştirmeleri sağlanır.

Nitelikli Kamplar (Speciality)

Çocukların kimi zaman aileleri ile katılımcı güruhunu oluştururlar. 1-2 hafta sürmektedirler.
Karmadır.
Su sporları, sanatsal beceriler, doğa izciliği gibi faaliyetler sunulur. Kamp danışmanları ile kampçılar ayrı yerlerde konaklarlar.

Kız İzci Kampları (Girls Scout)

Kız İzci ve Kız Rehber kamplarının felsefesi doğrultusunda organize edilmişlerdir.
1-2 hafta sürmektedirler.
Sadece kızlar içindir. Katılımcıların izcilik deneyimine sahip olmaları şartı aranmamaktadır.
Çocukların becerilerin ve izcilik yetenekleri ile kampçılık bilgisini geliştirmeye yöneliktirler.

Şehir Çocukları Kampı (Underprivileged/City Children)

Salvation Army ve The Fresh Air Fund gibi sosyal yardımlaşma derneklerinin sponsorluğunda organize edilmişlerdir. Sosyal olanaklardan yoksun çocukların katıldıkları kamplardır.
1-2 hafta sürmektedirler.
Genellikle karmadırlar.
Çocuklar su sporlarından izciliğe kadar birçok etkinlikte bulunurlar.

Bağımsız/Acente Kampları (Traditional)

Bireysel veya aileler tarafından organize edilmişlerdir.
Katılımcıların gelir düzeyleri genellikle çok yüksektir.
4-8 hafta sürmektedirler.
Kimisi sadece erkek veya kız için olabileceği gibi çoğunluğu karmadır.
Genelde aynı göl kıyısında ve dağ yamacındaki bir başka kardeş kampla birlikte sportif ve sanatsal aktiviteler gerçekleştirilir.

Dini Kamplar (Religious)

Kiliseler veya sinagoglar tarafından organize edilmişlerdir.
Katılımcıların dindar ailelerin çocuklarıdır.
Genelde 1 hafta sürmektedirler.
Kimisi sadece erkek veya kız için olabileceği gibi çoğunluğu karmadır.
Eğlenceli bir yaz tatili içinde Hıristiyanlık veya Yahudilik öğretilerini, birçok değişik seviyedeki dini yükümlülükleri ve bu dinlere ilişkin değerleri çocuklara benimsetmeyi amaçlar.
Kamp danışmanlarından beklenen çocuklara İncil ve Tora çalışmalarında yardımcı olmaktır.

Özel İlgi Kampları (People with Physical and Disabilities)

Özel sağlık kuruluşları ve vakıflar tarafından organize edilmişlerdir.
Katılımcılar fiziksel ve zihinsel engelli çocuklardır.
Karmadırlar.
Herhangi bir tecrübeye sahip olmanın gerekli olmadığı bu kamplara katılacak olan kamp danışmanlarında aranan en büyük özellik sabır ve insan sevgisidir.

Günlük Kamplar (Day)

Şehir kenarlarında kurulan bu kampların sponsorları genelde civardaki Amerikan ailelerdir.
Katılımcılar kentteki çocuklardan oluşmaktadır.
Genellikle sabah 8'de başlar akşam 6'da biterler.
Karmadırlar.
Kamp danışmanları sadece hafta içinde çalıştığı için hafta sonları izinli olup şehirde istedikleri gibi gezebilirler.

* * *
Profesyonel bir deneyime sahip olma koşulunun olmadığı tüm katılımcılardan beklenen, öğrenmeye açık, sabırlı, çocuklara karşı sevgi ve saygı içerisinde olmalarının yanı sıra teknik olarak yapılan etkinliklerin bütün ayrıntılarını anlatabilecek düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmaktır.
ACAWE program danışmanları ve kamp müdürlerinin mülakatları sonrasında verilecek kararlara göre genel danışman ve etkinlik danışmanı olunabilir. Eğer adayın özel yetenekleri varsa mülakat esnasında program yetkilisine mutlaka bildirilmeli.


Kamp Programı Genel Danışman (Camp Counselor)

Bir kamp genel danışmanının görevi, 7-16 yaş aralığındaki kampa katılmış olan çocuklara liderlik etmek, rol modeli olmak, bir eğitimci olduğunun bilincinde olarak zaman zaman bir ağabey/ablalık yapmaktadır. Bununla birlikte etkinliklerin planlanması ve yaşama geçirilmesine katkıda bulunarak, yüzme, yürüyüş, ağaç işçiliği, ip sporları, basketbol, rafting gibi aktivitelerde çocuklara eşlik ederek görüp gözetmek gerekmektedir. Gün sonunda ise çocukların kendi aralarında sohbetleri ve uyku saatinin geçirilmemesi de danışman sorumlulukları içerisindedir.

Kamp Programı Etkinlik Danışmanı

Kamplarda genel danışmandan özel danışmanlara kadar bir çok alanda çalışana ihtiyaç vardır. Çocukların kampta gücen içerisinde olmalarından emin olup, onların kamp süresince en az sizin kadar eğlenmelerini ve güzel anılarla birlikte kamptan ayrılmalarını sağlamak danışmanın öncelikli görevlerinden biridir. Genellikle her kamp danışmanı 8-12 kişilik gruplardaki kampçı çocuklara liderlik yaparlar. Danışmanların sorumlu oldukları çocuklarla 24 saat beraber olacağı unutulmamalıdır.

Konaklama ve Yeme-İçme
Amerika kamp programında ücretsiz konaklama ve yemek işletme tarafından sağlanmak durumundadır. İşletme kendi içerisinde ya da göstereceği bir yerde konaklama olanağı sunacaktır. İşletme ile imzalanacak sözleşmenin bir parçası olarak konaklama ile ilgili tüm koşul ve şartları barındırmaktadır. Sözleşmenizi imzalamadan okuyarak konaklama şartlarını tam olarak anlamanız gerekir. Bu noktada, Accept danışmanları sizinle bu bilgileri değerlendirerek yardımcı olmaktadır.

Kamp Danışmanının Kamptaki Örnek Bir Günü
Amerika Kamp programına katılmış ve kamp danışmanı bünyesinde görev almış katılımcının kamptaki bir günü genel olarak aşağıdaki şekilde geçer.
Program
07:00 Kalkış, üniforma değişimi (varsa), yüzme
07:30 Bayrak merasimi (kampçılar, güne başlamak için burada toplanırlar)
07:45 Kahvaltı
08:45 Kabinlerin teftişi
09:00 Aktivite zamanı (el sanatları, yüzme, okçuluk)
10:30 Ata binme, rüzgar sörfü, futbol
12:30 Öğle yemeği
13:30 Dinlenme saati
14:30 Öğleden sonra aktiviteleri (yelkenli, kaya tırmanışı, ip, dans, fotoğrafçılık)
16:00 Öğleden sonra aktiviteleri (tahta işçiliği, atıcılık, tenis, drama, su kayağı
17:30 Dinlenme
18:00 Akşam yemeği
19:00 Bayrak merasimi
19:30 Akşam aktiviteleri (kamp oyunları, film izleme, kamp ateşi)
21:30 Kesin yatış (yeni kampçılar için)
22:30 Kesin yatış (eski kampçılar için)


Amerika Kamp Programı Destek Ekibi (Support Staff)

Kampın genel işleyişi, temizlik, yemek, ulaşım gibi işlerden sorumlu katılımcılara denmektedir. Tüm katılımcılar ACAWE tarafından ilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda uygun kamplara yerleştirdikten sonra katılımcıların programı başarıyla tamamlamasının ardından 30 gün boyunca Amerika'da seyahat etme hakkına sahip olacaklardır. En çok tercih edilen mevcut pozisyonlar aşağıda belirtilmiştir. Unutmayın, Amerika Kamp programı müthiş bir deneyim ve Amerika'yı yakından tanıma adına sizlere olağanüstü bir fırsat tanımaktadır!
Kampın genel işleyişi, temizlik, yemek, ulaşım gibi işlerden sorumlu katılımcılara denmektedir. Tüm katılımcılar ACAWE tarafından ilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda uygun kamplara yerleştirdikten sonra katılımcıların programı başarıyla tamamlamasının ardından 30 gün boyunca Amerika'da seyahat etme hakkına sahip olacaklardır. En çok tercih edilen mevcut pozisyonlar aşağıda belirtilmiştir.

Kamp Destek Ekibinin Kamptaki Örnek Bir Günü

Amerika kamp programına katılmış ve destek ekibi bünyesinde görev almış katılımcının kamptaki bir günü genel olarak aşağıdaki şekilde geçer.
Program
06.15 Kahvaltı hazırlığı
08.00 Kahvaltı
08.30 Temizlik ve öğle yemeği hazırlığı
10.00 Serbest zaman (Dinlenme, yüzme…)
11.15 Öğle yemeği hazırlığı
12.00 Öğle yemeği
12.30 Temizlik ve akşam yemeği ön hazırlığı
14.00 Serbest zaman (Dinlenme, yürüyüş)
17.00 Akşam yemeği hazırlığı
18.15 Akşam yemeği
18.45 Temizlik ve ertesi gün hazırlığı
19.30 İş bitimi (kendinize zaman ayırabilir, isterseniz etkinliklere katılabilirsiniz)
22.30 Kesin yatış


0 Comments