KAMP YAPMANIN 5 OLUMSUZ VE KORUNMA YÖNTEMLERİ




Doğayla bütünleşmek, çadırda konaklamak ve kamp yapmak birçok kişi için heyecan verici ve son derece keyifli bir aktivite. Ben de dahil kamp yapan hemen herkes çadır kampı yapmanın ne kadar güzel, faydalı ve gerekli olduğundan bahseder durur. Peki hiç olumsuz yönleri, zorlukları yok mudur? Çadır kampı konusunun kamera arkasına geçiyor ve tatsız gerçeklikleri ile yüzleşiyoruz.

1 Böcekler
Uzaktan bakıldığında doğal alanlar ne kadar sessiz ve ıssız görünürse görünsün doğada yalnız olmadığınızı sakın unutmayın. Yürüyüş sırasında, mola verdiğinizde ve hatta çadırınızda mışıl mışıl uyurken bile farkedeceksiniz ki etrafta birbirinden farklı yapıda ve huyda böcekler var. Bunların en popüler ve can sıkıcı olanları arasında kene, karınca ve örümcekler gelmekte. Gerekli önlemleri alıp birkaç ufak noktaya dikkat ederseniz bu şirin canlılardan zarar görmeden birlikte vakit geçirebilirsiniz.

Yanınızda mutlaka böcek kovucu sprey bulundurun. Vücudunuzun açıkta kalan kısımlarına (göz çevresi ve dudaklar hariç) spreyi uygulayın.
Kamp yaptığınız bölgede ve çantanızda açıkta yiyecek, çöp bırakmayın. Çöplerinizi mutlaka dayanıklı çöp poşetine koyup ağzını sıkıca bağlayın ve çadırdan uzak mesafede tutun.
Ayakkabılarınızı giymeden önce içlerini mutlaka kontrol edin.
Yeni kıyafet giyerken mutlaka iyice sallayıp iç dış yapmayı unutmayın.
Çantanızdan bir şey alırken dikkatli davranın.
Bir çok haşere insana durduk yere saldırmaz. Rahatsız edildiği veya istemeden de olsa zarar gördüğü sürece doğadaki canlılar saldırganlaşır. Böceklerle karşılaştığınız zaman kaçmaları için fırsat verin.

Antigua adasında kamp yaptığım ilk günün sabahı çantamı açtığımda içinin karıncalar tarafından istila edildiğini görmek güne harika bir başlangıç yapmama sebep olmuştu. Çantamda bulunan ağzı açık kalmış müsli bu sevimli yaratıkları mıknatıs gibi bütün gece çantama çekmiş.

2 Yağmur
Çantanızı aldınız, büyük bir heyecanla yola çıktınız ve kötü bir sürpriz yağmur başladı. Özellikle mevsim geçişlerinin olduğu dönemlerde, sık ağaçlık bölgelerde olası bir durumdur. Bu yüzden çantamızda nefes alabilen ve suya karşı dayanıklı yağmurluğumuzu eksik etmiyoruz. Unutmayın kötü hava yoktur, uygun olmayan giysi vardır. Yoğun yağışlarda bir kaç günü çadırda hareket etmeden geçirme riski her zaman vardır.



3 Sıcaklık / Çok Sıcak Hava
Yağmura göre çok daha can sıkıcı bir durum sıcak, güneşli havadır. Çadır bir anda fırına döner. Günlük yürüyüşlerde güneş çarpma ve sıvı kaybı riski çok yüksektir. Bahar ve yaz mevsimlerinde çantamızda yüksek faktörlü güneş kremi mutlaka bulunmalı. Susamayı beklemeden her 10 dakikada bir bol bol sıvı tüketmeli. Şapka kullanılmalı ve uzun süreli yorucu aktivitelerden uzak durulmalı.

4 Gizli Ücretler
Doğada vahşi çadır kampı yerine rahatlık ve konfor amaçlı bir kamp alanını tercih etmiş olabilirsiniz. Benim de zaman zaman hoşuma giden, tercih ettiğim kamp şeklidir. Önceden yaptığınız araştırmalar veya telefon konuşmaları sonucu ücreti öğrenip kamp alanına vardığınızda bir bakıyorsunuz ki size belirtmedikleri ek ücretler ortaya çıkıyor. Kamp alanına göre değişebilen bu uygulama ücretli duş, sıcak su, havlu, çadır başına 2 kişiden fazlasının ek ücrete tabi olması veya yiyecek ve içeceklerin yüksek fiyatları olabilir. Kamp alanı çevrelerinde ATM gibi imkanlar bulunmayacağı için yanınızda bulunan para tahmin ettiğiniz süre yeterli olmayabilir. 10 günlük kamp hayalleri kurarken 5. günün sonunda kendinizi evde bulmak sanırım hiç hoşunuza gitmeyecektir.

Tercih ettiğiniz kamp alanına gitmeden önce internette arama yaparak daha önce kalanların görüşlerini öğrenmeye çalışın. Telefon veya e-posta ile iletişim kurabiliyorsanız aklınıza gelen her detayı sormaktan çekinmeyin.

5 Rahatsızlık Verici Komşu
Kimisi kampa yalnız başına gitmeyi tercih eder kimisi de 3-5 arkadaş toplanıp gitmeyi. Buradaki kelime oyununa aldanmayın. Daha öncede belirttiğim gibi doğada yalnız değilsiniz. Rahatsızlık verici komşunuz yan çadırda aşk yapan arkadaşlarınız da olabilir, horlayan çadır arkadaşınız da. Hiç aklınıza gelmeyecektir fakat dağın başında yapayalnız çadır kampı yapıyor olsanız bile tam uykuya dalacakken çadırın dibinde biten sabaha kadar fiyu fiyu öten bir kuş veya cırcır böceği de kolayca rahatsızlık verici komşu statüsüne erişebilir.

Gece vakti çadırı söküp sessiz bir yer aramak yerine yanınızda taşıyacağınız kulak tıkaçları bu sorunun üstesinden gelmenizi kolaylaştıracaktır. Kulak tıkaçlarını eczanelerden almayı ve yeterince temiz tutmayı unutmayın.

6 Bonus: Kötü Tuvalet / Banyo

Uygunsuz Tuvaletler 
Kamp alanlarında bulunan tuvalet ve banyoların yeterince temiz olmamasını bonus olarak nitelemeyi uygun gördüm. Çadır kampı yaptığınıza göre doğanın kucağında olduğunuz kesin. Çadır kampına giden umduğu değil bulduğu yerde tuvalet ihtiyacını gidermeli diye düşünüyorum. Banyo için endişe etmeyin. Yakınlarda bulunan su kaynağından pet şişe yardımı ile banyonuzu yapmanız mümkün.

Yanınızda taşıyacağınız ıslak mendil ve sabun bezi bu sorunun üstesinden gelmenize katkıda bulunacaktır.

0 Comments