EN ÇOK MİL KAZANDIRAN KREDİ KARTLARI / EN İYİ MİL PROGRAMLARI


En çok sorulan sorulardan biri “en çok mil kazandıran kredi kartı hangisi?”. Açık söylemek gerekirse ben de en iyi mil programları konusunda çok başarılı olduğumu söyleyemem. Uzun yıllardır Yapıkredi Bankası’nın Adios Kartı ile Garanti Bankası’nın Miles&Smiles kartını kullanıyorum. Yılda bir kez yurt içi veya iki yılda bir yurt dışı uçak bileti ancak alıyorum, onu da genelde avans mil kullanarak. Ekonomideki son gelişmeler, Türk Lirası’nın değer kaybı derken ben de mil programları konusunda daha detaylı bir araştırmaya gireyim dedim. Öğrendiklerimi de sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle hangi bankanın hangi mil programı var ona bir bakıp ondan sonra da hangisi daha avantajlı hangisinin ne özelliği var onları bir görelim.

Önemli Not: Bu yazı Temmuz 2019 tarihinde yazıldı, yani veriler ve kart bilgileri bu dönemi gösteriyor. Bankalar mil programlarında sürekli değişiklik yaptıkları için yazıyı okuduktan sonra ilginizi çeken bankadan güncel bilgi alanızda fayda var. 

Uzun yılllardır mil kazandıran kredi kartı kullanıcısı olarak, yıllar içinde mil programlarının avantajlarının giderek azaldığını belirtmeden edemeyeceğim. Genellikle mil programı çıkaran bankalar ilk birkaç yıl çok avantajlı katsayılar ile müşteri çektikten sonra zamanla katsayılarını düşüyorlar. Böyle bakacak olursak, bankaların yeni çıkardıkları mil programlarını takip edip o kartı almak bir çözüm olabilir.

Şimdi bankalara ve mil programı olan kredi kartlarına bir bakalım:

Garanti Bankası – Miles&Smiles
En bilinen mil programlarından biri Garanti Bankası’nın Türk Havayolları ile ortak mil programı olan Miles & Smiles.

Türk Hava Yolları 2018 yılında Garanti Bankası ile münhasırlık anlaşmasını bitirene kadar Garanti THY ‘nin uçuş program ortağı olarak tek idi. Artık QNB Finansbank’ın da Miles&Smiles kredi kartı var.


Miles&Smiles Avantajları
Garanti Bankası Miles & Smiles kartının avantajlarına bakalım;

Kaç miliniz olduğunda nereye bilet alabileceğinizi biliyorsunuz. 20.000 miliniz varsa Avrupa gidiş-dönüş, 60.000 miliniz varsa Amerika veya Asya gidiş-dönüş gibi. Hatta bazı ülkeler sizi şaşırtabilir, Afrika’da bazı noktalara da 20.000 mile uçabiliyorsunuz.
Eğer bilet almaya yetecek kadar miliniz yoksa avans mil kullanabiliyor yani eksik milinizi ileriye doğru kazanacağınıza dair taahhüt vererek bilet alabiliyorsunuz.
Eğer kart sınıfınız Business veya Elit ise, kazandığınız mil rakamları çok yükseliyor, imkanınız varsa kartınızı mutlaka upgrade edin.
Miles&Smiles Dezavantajları
Miles&Smiles kartın dezavantajları neler diye bakacak olursak;

Miles&Smiles kartının en büyük dezavantajı sadece THY veya StarAlliance üyesi havayollarından uçak bileti satın alabilmeniz.
Mil puanlarınızla uçak biletinin tamamını alamıyor, vergilerini ayrıca ödemek zorunda kalıyorsunuz. Hal böyle olunca bazı durumlarda ödeyeceğiniz vergi ile başka bir havayolu firmasından uçak bileti alabilir durumda oluyorsunuz.
Mil ile satın aldığınız uçak biletinden mil kazanamıyorsunuz.
Miles&Smiles kart talep ettiğinizde 1 American Express, 1 Mastercard geliyor. American Express çok daha fazla mil kazandırıyor ancak American Express kart her üye işyerinde çalışmayabiliyor.
Eğer kart sınıfınız Business veya Elit ise, kazandığınız mil rakamları çok yükseliyor, imkanınız varsa kartınızı mutlaka upgrade edin demiştim, ancak yıllık kart aidatının da kart sınıfı ile birlikte yükseldiğini unutmayın.
Mil Puan ile bilet almak istediğinizde kontenjan sınırına takılıyorsunuz. Uçakta yer olmasına rağmen siz millerinizle o bileti alamıyorsunuz.
Garanti Bankası – Shop & Fly
Garanti Bankası’nın Miles&Smiles anlaşması bitince hemen yerine diğer bankaların yaptığı gibi bir her havayolu şirketinde puanların kullanılabileceği bir kredi kartı çıkardı, adını da Shop & Fly (Harca ve Uç) koydu. Gold ve Platinum olarak iki çeşidi olan kartın lansmanını, “sen neymişsin Shop & Fly” sloganı ve Mazhar Fuat Özkan üçlüsünün oynadığı reklam filmi ile yaptılar.


Gold kartınız varsa her 1 TL alışverişinizde 1 Mil kazanıyorsunuz. Eğer American Express ise 1.15 Mil oluyor.

Platinum kartınız varsa her 1 TL alışverişinizde yine 1 TL kazanıyorsunuz, seyahat, yeme-içme, eğlence ve yurt dışı harcamalarınızda %25 daha fazla mil kazanıyorsunuz yani 1 TL’ye 1.25 mil kazanıyorsunuz. Kartınız American Express ise 1 TL alışverişinizde 1,5 Mil kazanıyorsunuz.

Toplamda biriktirdiğiniz her 100 Mil, 1 TL olarak değerlendiriliyor. Yani basit bir hesapla; eğer Gold kartınız varsa yaptığınız her 100TL alışveriş 1 TL uçak bileti ediyor. Mil çarpan değerinin net bir şekilde verilmesi bence çok iyi, pek çok kartta elinizdeki puanın neye denk geldiğini bilmiyorsunuz.

Shop & Fly Avantajları
Shop & Fly kartın avantajlarına bir bakalım:

Pek çok bankanın mil kartında olduğu gibi tüm havayollarından uçak bileti alınabiliyor.
Alan verginizi milleriniz ile ödeyebiliyorsunuz, yani tüm uçak bileti paranızı millerle ödemiş oluyorsunuz. Miles&Smiles’in dezavantajlarından biri bu.
Avans mil kullanabiliyorsunuz. Platinum kartta 300.000 Mil, Gold kartta 200.000 Mil’e kadar avans mil kullanabiliyorsunuz.
Uçak bileti dışında otel, araç kiralama gibi başka seyahat harcamaları için de millerinizi kullanabiliyorsunuz.
American Express olanı kullanırsanız daha fazla mil kazanabiliyorsunuz.
Yurt içinde seyahat sigortası, yurt dışında ise seyahate ek sağlık sigortası imkanı sunuyor.
Havaalanında vale parking indirimi var.
Kart kullanımı arttıkça zaman içinde puan kazanım ve kullanım sistemlerindeki şeffaflığa devam ederlerse bence herkes memnun kalır.

Shop & Fly Dezavantajları
Shop & Fly için şu an gördüğüm en büyük dezavantaj kart ücreti. Gold kart için 165 TL, platinum için 240 TL ödemeniz gerekiyor.

Üstelik benim gibi hali hazırda Garanti’den Miles & Smiles kartınız varsa ondaki miller puanları kaybetmek istemiyor ve kartı kullanmaya devam ediyorsanız, Shop & Fly karta Miles & Smiles kartınızdaki miller aktarılmıyor ve onlar yanmasın diye iki kartı birden tutarsanız yıllık kart ücreti çok yüksek rakamlara çıkıyor.

Qnb Finansbank – Miles & Smiles
Garanti Bankası’nın Türk Hava Yolları ile münhasırlık anlaşması sona erince Qnb Finansbank Türk Hava Yolları ile anlaşan ikinci banka oldu ve QNB Finansbank Miles & Smiles kartını çıkardı. Shop & Fly kart lansmanında kısa bir süre sonra, “Asıl şimdi uçacaksınız” sloganı ve uzay temalı bir reklam filmi ile kartı tanıttılar.


Mil kazanım; Finansbank’taki kart tipiniz, müşteri segmentiniz ve Türk Hava Yollarındaki Miles&Smiles üyelik tipiniz, alışveriş sektörü, harcama tutarına göre değişkenlik gösteriyor. Mil kazanma sistemi karmaşık olunca, internet sitelerine bir mil hesaplama aracı koymuşlar.


Miles & Smiles Avantajları
Qnb Finansbank Miles & Smiles kartın avantajlarına bir bakalım.

Türk Hava Yolları’ndan aldığınız biletinizin uçuş sınıfını ücretsiz olarak yükseltebilirsiniz. Sanırım bu elle tutulur tek ciddi avantajı bu kartın.
Miles&Smiles QNB Finansbank kredi kartı limitinizin 10 katına kadar Avans Mil kullanabilirsiniz, 1 yıl içinde en fazla toplam 250.000 Avans Mil kullanabilirsiniz. Millerinizi uçak bileti dışındaki alışverişler için de kullanabilirsiniz.
Kaç mile nereye uçabileceğinizi net olarak biliyorsunuz. Aşağıdaki tabloda QNB Finansbank Miles & Smiles kartı ile uçmak için hangi bölgeye kaç mil ihtiyacınız olduğunu görebilirsiniz.

Limitli Yer Kapasiteli Gidiş Dönüş BiletYer Garantili Gidiş Dönüş Bilet
Türkiye7,50017,500
Avrupa20,00030,000
Orta ve Kuzey Afrika20,00040,000
Uzak Doğu60,00090,000
Kuzey Amerika60,00090,000

Miles & Smiles Dezavantajları
Qnb Finansbank Miles & Smiles kartın dezavantajlarına bir bakalım.

Millerinizi sadece THY ve Star Alliance üyesi havayollarında kullanabiliyorsunuz.
Alan vergisini ekstradan ödemeniz gerekiyor, milleriniz ile verginizi ödeyemiyorsunuz.
Garanti Bankası Shop & Fly kart ve Qnb Finansbank Miles & Smiles kart internet sitelerini, reklamlarını ve söylemlerini karşılaştırınca Garanti Bankası’nın yılların deneyimi ile çok daha iyi iş çıkardığını belirtmeden geçemeyeceğim.

Yapı Kredi Bankası – Adios Card
Yapı Kredi Bankası mil programı dünyasına oldukça geç girdi Adios Kart ile. Ancak hızlı bir atak yaptı.


Adios Card Avantajları
Adios Card ilk çıktığında diğer kartlara göre oldukça avantajlı idi. Ancak şu an çok farkı kalmadığını söylemem lazım.

Biriken puanlarınızla istediğiniz havayolu firmasından bilet alabiliyorsunuz. Sadece uçak bileti değil, otel, tur, cruise, araç kiralama da satın alabiliyorsunuz.
Eğer bilet almaya yetecek kadar miliniz yoksa avans mil kullanabiliyor yani eksik milinizi ileriye doğru kazanacağınıza dair taahhüt vererek bilet alabiliyorsunuz.
Puanlarınızla aldığınız uçak bileti harcamasından da puan kazanıyorsunuz.
Sık sık yaptıkları kampanyalarda puan çarpan oranını avantajlı hale getiriyorlar, kampanyaları takip ederek daha çok puan kazanma imkanınız var. Ben bunu hiç yapamıyorum 🙂
Adios Card’ın internet sitesinde yer alan en güncel bilgiye göre:

1 Ağustos 2017 tarihi itibariyle Yapı Kredi Seyahat Hattı üzerinden standart puan kullanımı ile yapacağınız harcamalarınızda puanlarınızı aşağıda belirtilen aralıklarda değerli kullanılabilirsiniz.

Örneğin, 1 Ağustos 2017 tarihinde geçerli Bankamız uygulamasına göre; adios kart sahibinin Avrupa uçuşu için 1000 TL tutarında bir bilet almak istemesi halinde, bu bilet alışını yapabilmesi için 116.000 puana gereksinimi bulunmaktadır. 116.000 puanın günlük harcamalarda kullanılması durumunda bu puan karşılığı ise 580 TL’dir. Yani 580 TL değerindeki puanın seyahat harcamasında kullanılması halinde, müşterilerimiz puanlarını değerli kullanarak 1000 TL değerinde Avrupa uçak bileti alabilmektedir.

Alt SınırÜst Sınır
Yurt İçi Konaklama1,702,00
Yurt Dışı Konaklama1,702,00
Yurt İçi Uçak Bileti1,101,40
Yurt Dışı Uçak Bileti1,702,00
Cruise1,702,00
Araba Kiralama1,101,40
Seyahat Tur Paketleri1,702,00
Shuttle1,101,40

Adios Kart Dezavantajları
Adios Kart dezavanjajlarına bir göz atalım:

Adios Kart’ın en büyük dezavantajı harcama yaparken neye göre puan kazandığınızı ve bilet alırken kaç puana ihtiyacınız olacağını bilmememiz. Mutlaka çağrı merkezini arayıp puanlarınızın hangi uçak biletine denk geldiğini öğrenmeniz gerekiyor.

Akbank – Wings Card
Akbank da Wings Card ile mil dünyasına geç giren bankalardan. Wings Card da ilk piyasaya girdiğinde çok avantajlı kampanyalar yapmıştı.

Wings Card Avantajları
Wings Card ile yapacağınız harcamanın kaç mil puan kazanacağınızı net olarak biliyorsunuz. Her 1,5TL alışverişe 1 Mil Puan veriyor. Yurtdışı alışverişlerde kullandığınızda ise %25 daha fazla Mil Puan kazanıyorsunuz. Ancak istisnaları var, internet sitesinden kontrol edilmesinde fayda var.
Havayolu kısıtlaması olmadan istediğiniz havayolundan uçak bileti alabilirsiniz.
İnternet sitesinde hangi bilet için kaç mil puan gerektiğine dair interaktif bir hesap makinaları var, keşke diğerleri de koysa.
Wings Card Dezavantajları
Yıl içinde maksimum 150.000 Mil Puan gibi bir limitleri var.
Bir alışverişte maksimum 5000 Mil Puan kazanılması kısıtlaması var.
Wings Card ile alınan yurt dışı uçak biletlerinde de biletin tamamını mil puan ile alamıyorsunuz, vergileri sizin ödemeniz gerekiyor.
İş Bankası – Maximiles
Maximiles kredi kartı İş Bankası’nın önemli ürünlerinden biri. Diğer kartlara göre daha fazla avantaj sağlayan ve avantajlarını düzgün anlatan bir internet siteleri var.

Maximiles Avantajları
Avans mil kullanabiliyorsunuz, mil puanınız yetmese de dahi eksik milinizi ileride kazanma taahhüdünüze karşılık kullanabiliyorsunuz.
Kazanacağın Mil Puanın karşılığını net olarak biliyorsunuz. Her 200TL harcamanıza karşılık 1 MaxiMil kazanıyorsunuz.
Diğer kartlardan önemli bir farkı Maximiles Kredi Kartınızın Müze Kart olarak kullanılabiliyor olması. Internet sitelerinde “Müzekart özelliği 30.09.2018 tarihine kadar geçerlidir.” bilgilendirmesi var, umarım uzatmaya giderler.
MaxiMilleriniz ile uçak bileti alırken bölge veya yolcu kotası olmadan bilet alabiliyorsunuz.
Maximiles Dezavantajları
Bir alışverişte maksimum 50 Maximil kazandırıyor.
ING Pegasus BolBol Kredi Kartı
Pegasus Havayolları HSBC ile olan anlaşmasını ING Bank’a geçirince ING Bank’ın Pegasus Kartı ortaya çıktı. Pegasus puan uygulamasının adını BolBol diye değiştirince de kartın adı ING Pegasus BolBol kredi kartı olmuş. Kart ismi için epeyce uzun 🙂

ING Pegasus BolBol Avantajları
Premium kart sahipleri her 100TL’lik harcamanıza 50 BolBol puan, klasik kart sahipleri her 100TL’ye 20 BolBol Puan kazanıyor. Pegasus BolBol programına entegre olduğu için Pegasus havayollarından alınan biletler, online checkinler nedeniyle kazanılan puanları bu karttaki puanlar ile birleştirmek mümkün.
Premium kart sahibiyseniz; yılda 1 kez ücretsiz Seyahat Sigortası, Sabiha Gökçen Havaalanı’nda geçerli olacak şekilde;yılda 6 kez Ücretsiz Fast Track Hizmetinden, yılda 6 kez %50 indirimli Lounge Hizmetinden, yılda 6 kez %50 indirimli Vale Parking Hizmetinden faydalanabiliyorsunuz.
ING Pegasus BolBol Dezavantajları
Sadece Pegasus Havayolları’ndan bilet alırken puanlarınızı kullanabiliyorsunuz. Pegasus’un destinasyonlarının da kısıtlı olduğunu düşünecek olursak bu kart ancak ikinci kart olarak kullanılabilir.
Denizbank – Miles&More
Denizbank Miles&More programı 3 sene önce kapanmış, mevcutta elinizde kalan mil varsa kullanabiliyorsunuz ama yeni mil kazanamıyorsunuz.

Miles&More Kart Avantajları
Bu karta dair bir avantaj göremedim.

Miles&More Kart Dezavantajları
Sadece yurt dışı uçuşlarda ve anlaşmalı olduğu havayollarında kullanılabiliyor. Bizim işimize yarabilecek pek havayolu şirketi de yok sistemde.
Bu programı Türkiye’de kullanan var mı bilemedim 🙂

TEB – Bonus Kart
Teb kredi kartlarınızla yaptığınız alışverişlerde kazandığınız puanları mil olarak kullanabiliyorsunuz.

Teb Kart Avantajları
Avans mil uygulaması bu kartta da var.
TEB Kredi Kartlarınız’la yaptığınız harcamalardan kazandığınız her 1 TL değerindeki Bonus ve Worldpuan 1 Mil’e eşit.
Teb Kart Dezavantajları
Kaç Mil ile ne kadarlık uçak bileti alınabileceğine dair herhangi bir bilgilendirme yok.
Teb ile çalışırsanız CepteTeb uygulaması ile de bazı avantajlarınız oluyor. Mesela yurtdışında hesabınızdan para çekerseniz sadece 3usd sabit bir masraf alınıyor. Sabiha Gökçen Havaalanında hızlı geçiş uygulamasından faydalanabiliyorsunuz.

Yurt Dışında Para Bozdurma, Para Taşıma, ATM ve Kredi Kartı Kullanımı yazımda detaylarını görebilirsiniz.

Vakıfbank – MilPlus
Vakıfbank’ın MilPlus programı Yapı Kredi Bankası ile ortak çıkardığı World Kart özellikleri taşıyan kartı üzerinden yapılıyor.

MilPlus Avantajları
Yapı Kredi World Kartın tüm özellikleri bu kart için de geçerli.
Avans mil kullanılabiliyor.
Havayolu firması kısıtlaması yok.
Uçak bileti vergileri dahil olacak şekilde tüm bileti kapsıyor.
MilPlus Dezavantajları
Tek seferde kullanılabilecek puan miktarının sınırı var:

Kart TürüKullanılabilen Maksimum Avans Puan Tutarı
MilPlus900 TL (600 TL Worldpuan)
MilPlus Platinum1.800 TL (900 TL Worldpuan)

Halkbank – Parafly
Halkbank da mil programı olan bankalar kervanına yeni katıldı. Program oldukça geniş kapsamlı şekilde hazırlanmış.

Parafly Avantajları
Avans Mil uygulaması ile puanlarınız yetmese de biletinizi alabiliyorsunuz.
Tüm yurt dışı harcamalarda 5 kat parafpuan kazandıyor.
Paraf Günüm uygulaması ile seçeceğiniz bir günde ster %5 indirim, ister artı 4 taksit, ister 2 ay erteleme, isterseniz 5 kat ParafPara kazanma fırsatı sunuyor.
Heryer Lounge uygulaması da çok başarılı görünüyor. Hangi havalimanı olursa olsun ister yurt içi ister yurt dışı, uçuş gününüzde havaalanında yapacağınız restoran harcamanızın 25 TL’si  Parafly ve Parafly Platinum ’dan size hediye ediliyor.
Parafly sahipleri, Istanbul Atatürk Havalimanı Dıs Hatlar’da yer alan TAV Comfort Lounge’da aşağıda yer alan hizmetlerden ücretsiz yararlanabiliyor.
Parafly sahipleri, Ankara Esenboğa Havalimanı İç Hatlar’da yer alan AnadoluJet “primeclass” Lounge ve Dış Hatlar’da yer alan Comfort Lounge’da, aşağıda yer alan hizmetlerden ücretsiz yararlanabiliyor.
Ankara Esenboğa Havalimanı iç ve dış hatlar terminalı TAV çok katlı otoparklarından %50 indirimli faydalanılabiliyor.
Paraf ile tek seferde yapacağınız 150 TL’lik alışverişte İSPARK’ ta ücretsiz otopark hizmetinden faydalabiliyor. Yol üstü otoparklarda 2 saat, açık ve katlı otoparklarda 3 saat ücretsiz park fırsatı sunuyor.
Parafly Dezavantajları
İnternet sitesinde parafpuanların nasıl katsayılandırıldığına dair herhangi bir bilgilendirme yok. Yukarıdaki avantajları çok güzel görünse de uçak bileti alırken durum nasıl bilmiyoruz.

Mil Programlarını Karşılaştırması
Mevcut mil programlarını değerlendirirken Miles&Smiles ve ING Pegasus’u ayrı tutmak gerek, çünkü bu iki kart da sadece belli havayolu şirketlerinin biletlerinde fırsat sunuyor. Şu bir seçenek olabilir, bu iki kartı alıp o havayollarından bilet alacağınız zaman bunları kullanabilirsiniz.

Hem yurt içi hem yurt dışı biletleri havayolundan bağımsız olarak almak istediğimizde ise kartların Mil katsayılarının yanısıra sundukları ekstra faydalar ön plana çıkıyor. En fazla fayda Halkbank Parafly gibi görünüyor.

Eğer bir mil programına dahil olmak istiyorsanız, bankaların kampanyalarını çok yakından takip etmek bu işin sırrı gibi görünüyor. Aksi halde ben normal harcamalarımı yapayım, birikince uçak bileti alırım derseniz benim gibi yılda, iki yılda bir ancak bir bilet alabilirsiniz 🙂

Genel olarak bankaların mil kartlarını tanıttıkları internet sitelerine girdiğimde çoğunda net olarak sağladıkları fayda veya farka dair bilgiye ulaşmak mümkün olmuyor. Keşke hepsi farklılaşma noktalarının net olarak adını koyabilseler de biz de karar verirken ona göre karar versek.

0 Comments