DÜNYA VATANDAŞLIĞI


Dünya vatandaşlığı fikri ilk olarak Eski Yunanistan’da bir filozofa nerelisin diye sorulduğunda “Ben bir dünya vatandaşıyım” demesiyle oluşmuştu. Dünya vatandaşlığı, yeryüzünde yaşayan insanları ırk, renk, dil ve inanç ayrımı olmaksızın dünyanın vatandaşları olarak görmektedir. Hiç bir ayrım ve şart koşulmadığı için isteyen herkes dünya vatandaşı olabilir.

" Dünya vatanım, tüm insanlar kardeşim 
ve iyilik yapmak dinimdir. "
Thomas Paine

Diyen Thomas Paine kendini herhangi bir milliyetten görmeyerek ilk dünya vatandaşı olmuştur. Birçok önemli bilim adamı ve filozoflar dünya vatandaşlığını desteklemektedir.

Garry Davis 1948 yılında Paris’te, Dünya Vatandaşı olmak için ABD vatandaşlığından çıktığını ilan etmiştir. Garry daha sonra 1954 yılında kar amacı gütmeyen WSA (World Service Authority) Türkçe adıyla Dünya Servis Kurumunu kurmuştur. Garry 60 yıl boyunda hiç bir ülkenin vatandaşı olmadan, sadece Dünya Vatandaşı olarak yaşamış. Dünya vatandaşlığı, Garry’nin kurduğu Dünya Servis Kurumunu tarafından organize edilmiştir. Bu kurum aynı zamanda, Dünya Kanunu, Dünya Devleti, Dünya Pasaportu gibi organizasyonları da yürütmektedir. Dünya Pasaportunu da bu kurum düzenleyerek vermektedir. İsteyen herkes bu pasaporta başvurabilir. 

Dünya vatandaşlığı maalesef ki her ülke tarafından desteklenmediği gibi kabul de edilmektedir. Dünya vatandaşlığını kabul eden ülkeler Ekvador, Moritanya, Tanzanya ve Togo’dır. Dünya Vatandaşlığını destekleyen tek ülke ise Vatikan’dır. Ülkemizde interneti bile özgürce kullanamıyorken böyle birşeyi desteklediğini görmek sanırım komik olurdu.

Dünya vatandaşlığını destekleyen ülke sayısı oldukça düşüktür. Şimdilik sadece yukarıda saydığım 4 ülke kabul etmektedir. Cesur Gezgin olarak biz de Dünya Vatandaşlığının destekçisiyiz. Umuyoruz ki dünya vatandaşlığını kabul eden ülke sayısı her geçen gün artar.


0 Comments